Kérdések és válaszok

 

Ragályos-e a pikkelysömör?

Nem. Sokan gondolják, hogy a pikkelysömör fertőző vagy ragályos, ez azonban nem igaz. A pikkelysömör másoknak nem átadható, illetve nem lehet másoktól elkapni.

Örökölhető–e a pikkelysömör?

A pikkelysömör egy örökölt állapot, azonban az öröklődés egy komplex folyamat és még nem teljes egészében feltárt. Annál a gyermeknél, akinek egy szülője pikkelysömörben szenved egy a négyhez eséllyel alakul ki pikkelysömör.12

Hogyan segíthetek pikkelysömörben szenvedő barátomon vagy családtagon?

Az első lépés, hogy a lehető legtöbbet megtudjon a pikkelysömörről, hogy megérthesse azt, hogy min megy barátja vagy rokona keresztül. Számos betegtámogató csoport létezik, mely könnyen érthető információval szolgálhat a betegségről. Az egyik legfontosabb dolog amit tehet, hogy barátja, illetve rokona értésére adja, hogy szívesen meghallgatja és támogatja őt, amikor ő annak szükségét érzi. Pikkelysömörtől szenvedő betegek gyakran zavarban vannak és kényelmetlenül érzik magukat megjelenésük miatt, dühössé, depresszióssá válhatnak és visszahúzódhatnak. Elsősorban akkor, ha másoktól kellemetlen és átgondolatlan megjegyzéseket kell eltűrniük. Ne vegye személyesnek, ha barátja vagy családtagja a normálistól eltérően viselkedik. Biztassa nyílt kommunikációra, hogy jobban megértse, hogy a beteg min megy keresztül.

Van–e bármely életmóddal összefüggő változás, amely csökkentheti a pikkelysömör tüneteit?

A pikkelysömör egy kiszámíthatatlan állapot és gyakran nehéz beazonosítani, hogy mi váltotta ki vagy súlyosbítja. Általános szabályként elmondható, hogy legjobb a dohányzás és nagymennyiségű alkohol elkerülése, mivel ezek egyes esetekben a pikkelysömör tüneteit súlyosbíthatják.12
Néhány gyógyszer - beleértve a lítiumot, a beta blokkolókat és bizonyos malária ellenes készítményeket - súlyosbíthatják a pikkelysömört.13 Amennyiben úgy gondolja, hogy ez történhet az Ön esetében, akkor beszéljen orvosával, annak érdekében, hogy alternatív gyógyszert kaphasson.
A stressz szintén előidézhet pikkelysömört.12 A stressz nyilvánvalóan elkerülhetetlen, azonban ha az egészséges életmóddal kapcsolatos általános tanácsokat be tudunk tartani (vegyes táplálkozás, rendszeres mozgás, megfelelő mennyiségű alvás) az már egy jó kezdet. Néhány ember úgy találja, hogy relaxációs technikák elsajátítása, mint például a meditáció, illetve légzőgyakorlatok segítenek a stressz kontrollálásában.
Olyan könnyű ruhák viselése, amelyek nem a bőrt irritáló vagy viszkető érzést okozó anyagokból készülnek, szintén segíthetnek.14

A jelenleg használt kezelés nem segít – beszéljek esetleg az orvosommal?

Igen. A pikkelysömör kezelésének széles skálája rendelkezésre áll már, így amennyiben az Ön által jelenleg használt kezelés nem segít a tünetek kezelésében vagy időben veszít a hatásosságából, akkor érdemes kikérnie kezelőorvosa tanácsát. Amennyiben kitartó, jó esély van arra, hogy a pikkelysömör tüneteit ellenőrzés alatt tudja tartani.12

A pikkelysömör csupán egy lélektani betegség?

Nem, a pikkelysömör nem csak egy pszichológiai betegség (pszichoszomatikus betegség). A pikkelysömör egy krónikus, nem fertőző, az immunrendszer által közvetített megbetegedés. Bizonyítást nyert, hogy emocionális és lélektani tényezők (mint a stressz vagy traumás események) kiváltó okok lehetnek illetve súlyosbíthatják az állapotot, azonban pszichés tényezők önmagukban nem járulnak hozzá a betegség kialakulásához. Ami ismert, hogy pikkelysömörös sebek eredményezhetnek stresszt és kialakíthatnak egy ördögi kört a betegség súlyosbodását eredményezve.

Van–e a pikkelysömörnek mentális hatása?

Igen, a pikkelysömör negatív hatással bír mind a beteg emocionális, mind pedig fizikai állapotára.15 A pikkelysömör okozta fájdalom és szégyen megzavarhat társadalmi és munkával összefüggő tevékenységeket16, továbbá a pikkelysömör okozta fizikai és mentális hatások olyan betegségek hatásaival hasonlíthatók össze, mint a rák, az ízületi gyulladás, a magas vérnyomás, a szívbetegség, a cukorbetegség, illetve a depresszió.8 A társadalmi kirekesztettségtől való félelem befolyásolhatja a pikkelysömörtől szenvedő beteget, negatív énképet és pszicho -szexuális aggodalmakat kíváltva. A bőrsérülések megjelenése az embereknél érzéketlenséget és tudatlanságot okozhat a pikkelysömörrel együttélni kényszerülő embertársakkal szemben, potenciálisan megnehezítve a betegek számára a társas kapcsolatok kialakítását. A betegek és családtagjaik számára a jól informáltság és szakemberek által nyújtott támogatás nagy segítséget jelenthet. 

Állapot felmérö kérdoöív
iPhone alkalmazás
Terápiás lehetőségek
Pszoriázis súlyosságának mérése
A pszoriázis típusai
Számítógépes alkalmazás