Típusok

A pikkelysömört elhelyezkedése, súlyossága és megjelenése szerint kategorizálják. A leggyakoribb megjelenési forma a plakkos pikkelysömör (80%). Egy beteg egyszerre, illetve az évek folyamán többféle pikkelysömörrel is szembesülhet.11 Az orvossal történő konzultációban fontos a pikkelysömör típusának és súlyosságának meghatározása.

Elhelyezkedés: A pikkelysömör bizonyos formái, pl. plakkos, pustulosus vagy erythrodermiás pikkelysömör, a test bármely részén jelentkezhet. A többi megjelenési forma általában a test bizonyos részére koncentrálódik.

Súlyosság: A pikkelysömör minden típusa különbözhet aszerint, hogy milyen súlyos és hogy a testfelületet milyen mértékben érinti. Az erythrodermiás pikkelysömör valószínűleg a legsúlyosabb megjelenési forma, amely akár az egész testet érintheti.

Megjelenés: A különböző típusú pikkelysömörök másképpen néznek ki. Például, a plakkos pikkelysömör piros sebekből és ezüstös pikkelyekből áll. A guttált pikkelysömör kis vízcsepp alakú sebek formájában jelentkezik. A körmöt érintő pikkelysömör esetében pedig a köröm gödrösödése vagy megemelkedése,leválása jelentkezik.

A plakkos pikkelysömör a legnagyobb valószínűséggel a térden, deréktájékon, könyök területén, illetve fejbőrön jelenik meg, azonban a bőrfelület bármely részén előfordulhat. Általában a test mindkét oldalán megjelenik (pl. mindkét térden). A stabil plakkos pikkelysömör esetében a sebek egyértelműen körülhatároltak. Amennyiben a plakk elveszti az egyértelműen élés széleit, akkor már nem-stabil pikkelysömörnek nevezik.

A pikkelysömör különböző formái jelenhetnek meg a fejbőrön, mint a plakkos pikkelysömör és a guttált pikkelysömör. Guttált pikkelysömör inkább gyerekeknél és fiatal betegeknél jelentkezik. A betegséget néha bakteriális fertőzés idézi elő, mint a torokgyulladás. Számos kis vízcsepp alakú sérülés jellemzi a karon, lábon, fejbőrön vagy törzsön.

A testhajlatok, mint például a hónalj, mell alatti terület, ágyék, fenék, külső nemi szervek gyakori megjelenési területei az úgynevezett inverz pikkelysömörnek. Az inverz pikkelysömört sima, piros, gyulladt foltok jellemzik. Izzadás illetve dörzsölés súlyosbíthatja a betegséget.

A pustulosus psoriasis leggyakoribb formáit a tenyéren és talpakon találjuk. Megjelenésében új, sárga gennyes foltokkal tarkított vörös területek és régebbi barna kiszáradt pontok keveréke jellemzi. A pustulosus pikkelysömör velejárói lehetnek influenza-szerű tünetek, mint a láz, hidegrázás, fogyás és fáradság. A plakkos pikkelysömör ugyancsak előfordulhat a kézen illetve lábon.

A körmöt érintő pikkelysömör a köröm pattogzásával vagy gödrök kialakulásával jelentkezik. A köröm továbbá leválhat a körömágyról (onycholysis), megvastagodhat vagy elszíneződhet (általában sárga vagy barna színűre).

Erythrodermiás pikkelysömör: ez, a pikkelysömörnek egy speciális gyulladásos formája, amely a testfelület 100 %-át vagy közel 100 %-át érinti, legfeljebb kis ép bőrfelületet hátrahagyva. Bizonyos gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok), súlyos napégés, vagy nem megfelelően kezelt pikkelysömör válthatják ki. Ez a betegség legritkább fajtája. Leginkább olyan betegeknél jelentkezik, akik nem-stabil plakkos pikkelysömörben szenvednek, és sebeik nem öltenek határozott formát. A pikkelysömör erythrodermiás formáját periodikusan megjelenő, szétterjedt, tűzpiros foltok jellemzik. Az erythemát (vörösödés) és a hámlást gyakran súlyos viszkető érzés és fájdalom kíséri. Duzzadás szintén kialakulhat.
 
Pikkelysömörös ízületi gyulladás (psoriaticus arthritis)

A pikkelysömörhöz ízületi gyulladás társulhat. A betegség hasonlíthat és összekeverhető a reumás ízületi gyulladással (rheumatoid arthritis - RA) de a pikkelysömörös ízületi gyulladásban szenvedőknél a vérvizsgálat negatív az RA tekintetében (<10% lehet pozitív vs. 80% az RA tekintetében).
 

Állapot felmérö kérdoöív
iPhone alkalmazás
Terápiás lehetőségek
Pszoriázis súlyosságának mérése
A pszoriázis típusai
Számítógépes alkalmazás