Áttekintés

A pikkelysömör befolyásolhatja a hőháztartást, tágíthatja a vérereket a bőrben és növelheti a fertőzésekre való hajlamot - azonban sokkal több, mint “csupán” egy bőrbetegség.
 
A pikkelysömör valószínűleg az immunrendszerrel van összefüggésben. A pikkelysömörtől szenvedő betegek másokkal összehasonlítva nagyobb valószínűséggel néznek majd szembe egyéb komoly betegségekkel is.3-6
 
A pikkelysömör tünetei még a napi tevékenységeket is megnehezítik.2 Az European Federation of Psoriasis Patient Associations (EUROPSO) által végzett felmérés szerint a pikkelysömörös betegek több mint fele érzi úgy, hogy a pikkelysömör jelentős problémát jelent a mindennapi életükben.16 A viszkető érzés és a fájdalom olyan egyszerű napi tevékenységeket is akadályozhat, mint a séta vagy alvás. Továbbá a kéz– illetve lábfejen jelentkező plakkos pikkelysömör akadályozhat bizonyos munkák elvégzésében, sportolásban, vagy akár családtagok ellátásában.

Míg sokan úgy nyilatkoznak, hogy a pikkelysömör fizikai hatásaival megbirkóznak, az emocionális és szociális terheket azonban jóval nehezebben kezelik.
 
Ezért fontos, hogy a pikkelysömörös betegek orvosi kezelésében részesüljenek, ezáltal minimalizálva a betegség érzelmi és szociális hatásait.

 

Állapotfelmérő kérdőív

Kattintson a Állapotfelmérő kérdőív gombra, töltsön ki egy rövid kérdőívet a pikkelysömörről, valamint annak az Ön életére gyakorolt hatásáról.