Depresszió

A pikkelysömör egy komoly állapot, amely nagymértékben befolyásolhatja az énképét és azt, mások hogyan látják Önt. Egy, az European Federation of Psoriasis Patient Associations (EUROPSO) által végzett felmérés szerint a súlyos betegek több mint fele érzi úgy, hogy a betegség szignifikáns problémát okoz mindennapi életük során.16 Pikkelysömörös betegek zavarban lehetnek megjelenésük miatt, amely negatív testképhez és alacsony önértékeléshez vezethet. Társadalmilag megbélyegezettnek és kirekesztettnek érezhetik magukat. Ezek az érzelmek pedig a barátaikkal, kollégáikkal és családtagjaikkal való kapcsolatukat is befolyásolhatják.

Egy krónikus betegséggel való együttélés frusztrációhoz és szorongáshoz vezethet és ez teljesen normális. Azonban, ha hosszú idŇĎn keresztül depressziótól szenved, az már nem normális és, mint minden más betegség, ez is beavatkozást igényel. Depressziós idŇĎszakban néha nehéz energiát találni arra, hogy orvosi segítséget kérjünk. Azonban a megfelelŇĎ orvosi segítség elengedhetetlen és segíthet a szenvedés legyŇĎzésében.

 

ÁllapotfelmérŇĎ kérdŇĎív                                                                                           

Kattintson a ÁllapotfelmérŇĎ kérdŇĎív gombra, töltsön ki egy rövid kérdŇĎívet a pikkelysömörrŇĎl, valamint annak az Ön életére gyakorolt hatásáról.