Emberi kapcsolatok

Ne csapjuk be magunkat: az emberi kapcsolatok, mint barátság, randevúzás, házasság és szülŇĎ – gyerek kapcsolat, már önmagukban rejtenek stresszt. A pikkelysömör még nehezebbé teheti ezeket.

Ha Ön egyedülálló, a pikkelysömör megnehezítheti, hogy összeszedje a bátorságát ahhoz, hogy randevúra hívjon valakit vagy új kapcsolatot kezdjen. Esetleg sokat aggódhat mások véleménye miatt és sok idŇĎt tölthet állapota elkendŇĎzésével.

Bármilyen fokú is legyen pikkelysömöre, a legjobb, ha nyíltan és ŇĎszintén beszél errŇĎl azokkal, akik fontosak az Ön számára. Mondja el nekik, hogy a pikkelysömör egy krónikus gyulladásos betegség. Magyarázza el, hogy nem fertŇĎzŇĎ, nem ragályos és nem a tisztálkodás hiányának jele. Beszéljen az érzéseirŇĎl. Bíztasson arra másokat is, hogy kérdezzenek és osszák meg érzéseiket. Továbbá hangsúlyozza, hogy a pikkelysömör, más betegségekhez hasonlóan, kezelhetŇĎ.

Beszéljen a pikkelysömörrŇĎl

Emlékezzen arra, hogy egy személyt nem a pikkelysömör határoz meg.
Informálódjon a pikkelysömörrŇĎl, hogy informálhasson másokat és korrigálhassa a számos tévhitet.
Emlékszik a régi mondásra a „feltételezésrŇĎl”? Ne feltételezze, hogy tudja, más mit gondol – kérdezzen rá!
Alakítson ki családtagokból és barátokból álló támogató kapcsolati hálót, hogy megkapja a szükséges támogatást.
Ne féljen:
érzelmi támogatást kérni, ha arra van szüksége, ismerje fel és köszönje meg a kapott segítséget, valamint Ön is adjon támogatást, amikor másoknak erre van szüksége.

 

Pszoriázis súlyosságának mérése

 

Hogy felmérje pszoriázisa súlyosságát, kattintson a Pszoriázis súlyosságának mérése gombra alább.