Önbecsülés

A pikkelysömör befolyásolhatja önbecsülését, azt, hogy hogyan látja és értékeli önmagát. Magas önbecsüléssel rendelkező személyek általában magabiztosak, tisztelik önmagukat és tisztában vannak értékeikkel. Csekély önbecsüléssel rendelkező emberek azonban kevésbe biztosak önmagukban és negatívan állnak saját magukhoz.

A pszichológusok úgy gondolják, hogy az alacsony önértékelést egy sor gondolkodási szokás tartja fent, mint például:

- Negatív dolgokra való összpontosítás, például “Olyan csúnya vagyok” vagy “Olyan buta vagyok”.
- Elérhetetlen standardokkal való összehasonlítás (“miért nem nézek ki úgy, mint Nicole Kidman / Brad Pitt?”)
- Egyetlen negatív eseményből messzemenő, negatív következtetések levonása. Például, csak azért mert valaki nem fogadott el meghívást egy randevúra, azt a következtetést levonni, hogy sosem talál párt magának.

A pikkelysömörös állapot, főleg, ha annak jelei láthatóak mások számára, még félénkebbé tehet minket megjelenésünk miatt. A legtöbben már amúgy is aggódunk kinézetünk miatt és a pikkelysömör ezt még nehezítheti. Akik nincsenek tisztában a betegséggel még nehezebbé tehetik helyzetünket azzal, ahogyan a pikkelysömörös plakkok látványára reagálnak.

Lehet, hogy nem lesz képes pikkelysömöre megváltoztatására, de az Önön múlik, hogy milyen érzéseket táplál ezzel kapcsolatban. Azzal, hogy többet megtud a betegségről és ezt megosztja másokkal is, megvédheti és elősegítheti önbecsülését.

 

Önbecsülés kialakítása

 

Nem létezik „gyors recept” az önbecsülés megerősítésére. A megfelelő önértékelés kialakításának folyamán a negatív érzelmeket és gondolatokat pozitívokkal helyettesítjük.17 A kognitív viselkedési terápia a pszichoterápia egy olyan formája, melynek alapja, hogy az érzelmek gondolatok eredményei.

Az önbecsülés kialakítása egy olyan folyamatként került meghatározásra, amely számos lépésből áll:17

- Saját magunk (erősségeink és képességeink, illetve értékeink) jobb megértése
- Saját magunkba vetett hit és pozitív testkép kialakítása
- Problémamegoldó és kommunikációs képességeink fejlesztése