Társadalmi élet

Sok ember a pikkelysömör szerint alakítja, illetve változtatja meg társadalmi életének szokásait. Igen frusztráló lehet, ha úgy érzi, hogy nem mehet úszni, nem viselhet rövidnadrágot, vagy ha nem vehet fel vállpánt nélküli ruhát a pikkelysömör miatt. Néhány beteg úgy érzi, hogy be kell burkolni testüket, amikor első alkalommal találkoznak valakivel, mivel nem tudják milyen reakciót vált majd ki betegségük.

A betegségnek olyan hatásai is lehetnek, amire mások nem is gondolnának. Ilyen például az utazás. Mivel egyre szigorúbbak a légiközlekedés szabályai, néha orvosi igazolás szükséges, hogy gyógyszertári készítményt vihessünk magunkkal. Néhány gyógyszer alkalmazása mellett rendszeres vérvizsgálat szükséges az esetleges mellékhatások miatt. Más készítmények esetleges büdösek. Néhány gyógyszer csak bizonyos hőfokon tárolható és hidegen kell tartani.

Úgy tűnik, hogy a társadalmi hatás nehezebben viselhető új betegek és fiatalok számára. Kamaszoknak nehéz azt elviselni, hogy bizonyos csoportos tevékenységekből kimaradnak és sokan még nem alakítottak ki jó technikákat ennek kezelésére. És pontosan ez az, ami kell ahhoz, hogy a beteg együtt tudjon élni a pikkelysömörrel: a megbirkózásra való képesség. A betegségből talán nem lehet meggyógyulni, azonban a mindennapi életre kifejtett hatását meg lehet tanulni minimalizálni.

Tehát, hogyan is birkózhat meg ezzel az állapottal? Az elfogadás időbe telhet. A megfelelő kezelési terv meghatározása tudást, türelmet és szorgalmat igényel. A pikkelysömör orvosi, pszichológiai illetve társadalmi hatásaival való megbirkózás képessége az idők folyamán kialakítható. A jó hír az, hogy annak felfedezése, hogy Önnek mi a legjobb megoldás, megnyugvást eredményez majd és hozzásegíti egy boldogabb és produktívabb élethez.

Mások reakciója:

Sajnos néhány ember tévesen úgy gondolja, hogy a pikkelysömör fertőző és ennek eredményeképpen a betegeknek a környezetükből alkalmanként kellemetlen vagy át nem gondolt megjegyzésekkel kell megbirkózniuk.

Sok beteg számára a pikkelysömör legnehezebb oldala, hogy mások nem értik meg, hogy min mennek keresztül és így nem nyújtanak támogatást és megértést. A betegség minél alaposabb megismerése és ezen információk eljuttatása családtagokhoz és barátokhoz a kontroll visszanyerésének egyik legjobb módja lehet. Számos olyan támogató csoport van, akiknél interneten is elérhető a pikkelysömörrel kapcsolatos információ akár letölthető vagy kinyomtatható formában.

A pikkelysömörös betegek számára általában az a legjobb, ha nyíltak és őszinték családtagjaikkal és barátaikkal. Ha megosztják érzéseiket, akkor a körülöttük élők nagyobb valószínűséggel nyújtanak majd támogatást.

Ha a betegek úgy érzik, hogy jelenlegi gyógyszerük nem kezeli a tüneteket megfelelően, akkor vegyék fontolóra, hogy ismét elmennek orvosukhoz vagy bőrgyógyászukhoz. Számos, a pikkelysömör kezelésére kifejlesztett kezelési mód létezik, más lehet hatásos az egyes betegek számára. Amennyiben nem adják fel, esély van arra, hogy minden pikkelysömörtől szenvedő beteg megtalálja a számára hatásos gyógymódot.