Egészségesebb életmód

Egészségi állapotának javítása a megfelelő testsúly megtartásával és bizonyos rossz szokások elkerülésével nem kizárólag a pikkelysömörös állapot miatt javasolt. Az egészséges életmód könnyebbé teheti a pikkelysömör okozta nehézségek elviselését és minimalizálását. Az egészséges életmód segítségére lehet egyéb betegségek kialakulásának elkerülésében is, mint például a szívbetegség illetve cukorbetegség.

Ideális esetben:

    • Tartsa meg egészséges testsúlyát
    • Ne dohányozzon
    • Fogyasszon mértékletesen alkoholt, vagy egyáltalán ne fogyasszon alkoholt
    • Kezelje a stresszhelyzeteket

Néhány rossz szokás kifejezetten ártalmas a pikkelysömör szempontjából.

Stressz: Az érzelmi stressz kapcsolatba hozható a pikkelysömör kialakulásával és tényező lehet a betegség kiújulása18 és a viszkető érzés szempontjából. A legtöbben nem tudjuk elkerülni a stresszt, de számos módja van a stressz kezelésének.19 Például a mozgás kiváló stresszoldó. Sok ember jó eredményeket ér el jogával, pilates-el vagy meditációval. Egy beszélgetés egy bizalmasunkkal is segítség lehet. Néha, ha csupán 15 percre behunyjuk a szemünket, önmagában megnyugtató lehet.

Testsúly:20 Sok pikkelysömörös beteg ülő életmódot folytat és ezért nagy az elhízás kockázata. Az elhízás megnehezítheti a plakkok kezelését a bőr redőiben.

Dohányzás:13,20,21 Tanulmányok szerint a dohányosok megnövekedett kockázattal rendelkeznek a pikkelysömör kialakulása szempontjából. A dohányzás és kifejezetten a hosszú ideje tartó és erős dohányzás növeli a szívbetegségek kockázatát. Továbbá a dohányzás befolyásolhatja egyes gyógyszerek működését is.4 A dohányzásról való leszokás nem könnyű, azonban kezelőorvosa támogatást és opciókat tud nyújtani.

Alkohol: Bizonyíték van arra nézve, hogy a túlzott alkoholfogyasztás megnövelheti a pikkelysömör kialakulásának kockázatát.12 Néhány gyógyszer, beleértve pikkelysömör kezelésére alkalmas készítményeket is, interakcióba léphet az alkohollal. A lehetséges interakciókról beszéljen gyógyszerészével.

Magas koleszterinszint: Sok krónikus betegségekben szenvedő embernek magas a koleszterin szintje vagy egészségtelen koleszterin profillal rendelkezik. Ez alól a pikkelysömörös betegek sem kivételek.4

A pszoriázis típusai
iPhone alkalmazás
Állapot felmérö kérdoöív