Nem szisztémás kezelések

A két legfőbb opció a helyi kezelések (kezelések, melyeket közvetlenül a bőrön alkalmaznak), illetve fototerápia (ultraibolya fénykezelések).12
 
A helyi kezeléseket közvetlenül a bőrön alkalmazzák. A lehetőségek a következők: puhító (hidratáló) krémek, helyileg alkalmazandó szteroidok, kátrány tartalmú készítmények, dithranol, D-vitamin analógok és A-vitamin analógok. Gyógyhatású samponok és lemosók úgyszintén elérhetőek a fejbőr pikkelysömörének kezelésére. Jellemzően a helyi kezeléseket alkalmazzuk először a pikkelysömör kezelésére és ezek elégségesek is lehetnek a betegség enyhe vagy közepes formáinál.

A fototerápia az ultraibolya (UV) fény két formáját (UVA vagy UVB) használja speciális gépek orvosi ellenőrzése mellett történő alkalmazásával. A PUVA egy különleges kezelés, amely az UVA fény hatását ötvözi a psoralen-eknek nevezett kémiai anyagokkal (szájon át szedett fényérzékenyítő anyag, amely reakcióba lép az UVA-val). A fototerápia általában csak specializált bőrgyógyászati osztályokon érhető el.

 

Pszoriázis súlyosságának mérése
Tudjon meg többet
Állapot felmérö kérdoöív